Veel gestelde vragen

Ja, Engels, frans, spaans en/of duits leer je tijdens een stewardess opleiding. Het is belangrijk om verschillende talen te beheersen. Je moet natuurlijk wel goed met passagiers en collega’s kunnen communiceren!

Ja, je zou gelijk kunnen beginnen bij een luchtvaartmaatschappij, daar doe je het natuurlijk allemaal voor.  Door het volgen van een stewardess opleiding heb je een voorsprong op andere sollicitanten die ook stewardess willen worden, waardoor de kans dat je aangenomen word veel groter is.

eker moet je ook presentaties geven, want jezelf presenteren is een van de belangrijkste dingen die je moet kunnen doen. De gasten van de luchtvaartmaatschappij moeten natuurlijk wel tevreden zijn over het personeel. Mensen zullen eerder vragen stellen aan een open en representatief persoon dan aan iemand die onzeker is en snel verlegen is.

Communicatie is een belangrijk punt. Je moet goed kunnen communiceren met de gasten van de luchtvaartmaatschappij, maar ook onderling met jouw medecollega’s. Een goede en duidelijke communicatie is iets dat je zeker zou moeten beheersen.

Nee, een HBO niveau is niet verplicht om te hebben. Wat echter wel benodigd is, is een HAVO diploma of een afgerond MBO4 diploma. Als je een HBO diploma op zak hebt, dan heb je zeker een goede voorsprong op andere sollicitanten die lager geschoold zijn.

Ja natuurlijk moet je er altijd netjes uitzien tijdens een stewardess opleiding, want je uiterlijk is een onderdeel van jouw uitstraling. Zie jij er netjes en verzorgd uit, dan vinden gasten en medecollega’s dat erg fijn. Mensen zullen ook sneller een vraag stellen aan goed verzorgd persoon.

Ja, dat zeker. Mensen moet je kunnen kalmeren en overtuigen. Ook moet je weten hoe je op sommige vragen of situaties moet reageren. Je leert het allemaal op een stewardess opleiding. Door voorbereid te zijn tel je voor twee. Je weet wat er kan komen en wat er van je verwacht kan worden. Niet alleen onder normale omstandigheden, maar ook tijdens extreme omstandigheden en moeilijke situaties.

Dat komt omdat je als stewardess veel mensen tegenkomt. Velen vinden het leuk om een praatje te maken met gasten. Een van de grootste redenen is dat je ook veel reist. Je kan namelijk als je een stewardess bent heel veel van de wereld zien. Bijvoorbeeld een vlucht naar Kenia of naar het Caribische gebied is een van de vele vluchten die worden gepland.

Ja, gepaste kleding is verplicht. Iedereen draagt hetzelfde, zodat niemand minderwaardig is en oogt voor de gasten van de luchtvaartmaatschappij, maar ook voor collega’s. En zo leer je ook precies wat er wel en wat ook niet van je verwacht word. Het is een heel serieus beroep.

De minimumleeftijd is bij iedere luchtvaartmaatschappij weer anders. De meest voorkomende minimumleeftijd is 18 jaar. Bij andere luchtvaartmaatschappijen kan dat ook 21 jaar zijn. Het is altijd goed om even van te voren te checken bij de website van de luchtaartmaatschappij wat de minimum leeftijd is om aangenomen te kunnen worden.

Talen zijn belangrijk, omdat je met passagiers uit allerlei landen moet kunnen communiceren. Als een gast iets nodig heeft, dan moet je natuurlijk wel weten wat diegene nodig heeft en wat diegene van jou verwacht. Ben je slecht in talen? Dan is het raadzaam om een cursus te volgen. Vaak zijn het korte cursussen, waardoor je het snel onder de knie hebt op een basis niveau van communicatie.

Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen is dat geen enkel probleem mits je tussen de -5 en +5 zit. Het liefste hebben luchtvaartmaatschappijen dat lenzen draagt in plaats van een bril, maar dat verschild per luchtvaartmaatschappij.

Helaas mag je niet bij een luchtvaartmaatschappij werken als je een strafblad hebt. Dat is in verband met het vertrouwen en de veiligheid van de gasten en het personeel. Een stewardess opleiding zou je dus helaas niet mogen gaan volgen door de strenge eissen.

Ja, dat is zeker een voordeel. Omdat je met veel mensen face-to-face in contact bent gekomen en dus ervaring hebt om met gasten te communiceren. Communicatie en taal is erg belangrijk, dus als je hebt gewerkt in de horeca is dat echt een pré voor de luchtvaartmaatschappij waar jij wilt gaan werken. Een stewardess opleiding zal dus zeker heel blij met jou zijn.

Helaas vinden de meeste luchtvaartmaatschappijen dat 1.55 cm te klein. Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen mag je solliciteren vanaf 1.58 -1.62 cm. Natuurlijk zijn er wel eens uitzonderingen. Voor een stewardess opleiding telt die eis automatisch ook.

Helaas vind de KLM dat een te lange reistijd. Als je wilt werken bij de KLM is het maximale reistijd 1 uur om aanwezig te kunnen zijn. Je kunt beter kijken of er een luchtvaartmaatschappij dichter in de buurt plaats vind of je zou eventueel dichterbij kunnen wonen.

Een grondstewardess houd in dat je mensen incheckt en ze onder andere ook begeleid naar de gate. Je staat voor de gasten klaar om vragen te beantwoorden en de omgeving in de gaten te houden. Ook help je met het labelen van de bagage en de bagage naar de loopband te brengen als dat eventueel nodig is.

Je hebt geen vaste uren als je werkt als stewardess. Meestal zelfs ook nog buiten de vaste kantoor uren. Bovendien zijn de tijden die je draait onregelmatig. Je bent niet alleen overdag weg van huis, maar dat kan ook net zo goed ‘s nachts zijn. Iedereen heeft een ander rooster en je zal ook niet altijd met de zelfde collega’s samenwerken. Bij grote luchtvaartmaatschappijen zul je vaak collega’s voor het eerst ontmoeten.

De tatoeage is geen enkel probleem, omdat deze niet zichtbaar is voor de mensen om je heen. De piercing zou je tijdens een stewardess opleiding moeten verwijderen. Hetzelfde geld tijdens het werk bij de luchtvaartmaatschappij.

Je mag alleen bij een luchtvaartmaatschappij werken als je een zwemdiploma hebt gehaald. Ze moeten natuurlijk wel zwart op wit hebben dat je kan zwemmen.. In gevallen van nood is dit natuurlijk zeer belangrijk. Heb je geen zwemdiploma dan zou je deze toch echt eerst moeten halen als je er over denkt om stewardess te worden.