Veel gestelde vragen

Leer je ook talen tijdens een stewardess opleiding?

Ja, Engels, frans, spaans en/of duits leer je tijdens een stewardess opleiding. Het is belangrijk om verschillende talen te beheersen. Je moet natuurlijk wel goed met passagiers en collega’s kunnen communiceren!

Kan je na het volgen van een stewardess opleiding gelijk beginnen als stewardess bij een luchtvaartmaatschappij?

Ja, je zou gelijk kunnen beginnen bij een luchtvaartmaatschappij, daar doe je het natuurlijk allemaal voor. Door het volgen van een stewardess opleiding heb je een voorsprong op andere sollicitanten die ook stewardess willen worden, waardoor de kans dat je aangenomen word veel groter is.

Moet je ook presentaties houden tijdens een stewardess opleiding?

Zeker moet je ook presentaties geven, want jezelf presenteren is een van de belangrijkste dingen die je moet kunnen doen. De gasten van de luchtvaartmaatschappij moeten natuurlijk wel tevreden zijn over het personeel. Mensen zullen eerder vragen stellen aan een open en representatief persoon dan aan iemand die onzeker is en snel verlegen is.

Waarom zijn er vakken zoals “communicatie” tijdens een stewardess opleiding?

Communicatie is een belangrijk punt. Je moet goed kunnen communiceren met de gasten van de luchtvaartmaatschappij, maar ook onderling met jouw medecollega’s. Een goede en duidelijke communicatie is iets dat je zeker zou moeten beheersen.

Heb je een HBO niveau nodig om te voldoen aan het deelnemen van een stewardess opleiding?

Nee, een HBO niveau is niet verplicht om te hebben. Wat echter wel benodigd is, is een HAVO diploma of een afgerond MBO4 diploma. Als je een HBO diploma op zak hebt, dan heb je zeker een goede voorsprong op andere sollicitanten die lager geschoold zijn.

Moet je er echt altijd netjes uitzien tijdens een stewardess opleiding?

Ja natuurlijk moet je er altijd netjes uitzien tijdens een stewardess opleiding, want je uiterlijk is een onderdeel van jouw uitstraling. Zie jij er netjes en verzorgd uit, dan vinden gasten en medecollega’s dat erg fijn. Mensen zullen ook sneller een vraag stellen aan goed verzorgd persoon.

Als je steward of stewardess wilt worden, moet je dan kunnen omgaan met moeilijk situaties en leer je daar ook mee omgaan tijdens een stewardess opleiding?

Ja, dat zeker. Mensen moet je kunnen kalmeren en overtuigen. Ook moet je weten hoe je op sommige vragen of situaties moet reageren. Je leert het allemaal op een stewardess opleiding. Door voorbereid te zijn tel je voor twee. Je weet wat er kan komen en wat er van je verwacht kan worden. Niet alleen onder normale omstandigheden, maar ook tijdens extreme omstandigheden en moeilijke situaties.

Wat is de meest voorkomende reden dat mensen steward of stewardess willen worden en dan een stewardess opleiding volgen?

Dat komt omdat je als stewardess veel mensen tegenkomt. Velen vinden het leuk om een praatje te maken met gasten. Een van de grootste redenen is dat je ook veel reist. Je kan namelijk als je een stewardess bent heel veel van de wereld zien. Bijvoorbeeld een vlucht naar Kenia of naar het Caribische gebied is een van de vele vluchten die worden gepland. Je reist ook nooit alleen, hoe leuk dat misschien ook kan zijn – je kan steeds rekenen op je crew en dus ook vaak je werkvrienden.

Moet je ook bepaalde kleding dragen bij het volgen van een stewardess opleiding?

Ja, gepaste kleding is verplicht. Iedereen draagt hetzelfde, zodat niemand minderwaardig is en oogt voor de gasten van de luchtvaartmaatschappij, maar ook voor collega’s. En zo leer je ook precies wat er wel en wat ook niet van je verwacht word. Het is een heel serieus beroep.

Wat is de minimum leeftijd waarop je toegelaten kan worden bij een luchtvaartmaatschappij?

De minimumleeftijd is bij iedere luchtvaartmaatschappij weer anders. De meest voorkomende minimumleeftijd is 18 jaar. Bij andere luchtvaartmaatschappijen kan dat ook 21 jaar zijn. Het is altijd goed om even van te voren te checken bij de website van de luchtaartmaatschappij wat de minimum leeftijd is om aangenomen te kunnen worden.

Waarom is taal zo belangrijk om te beheersen?

Talen zijn belangrijk, omdat je met passagiers uit allerlei landen moet kunnen communiceren. Als een gast iets nodig heeft, dan moet je natuurlijk wel weten wat diegene nodig heeft en wat diegene van jou verwacht. Ben je slecht in talen? Dan is het raadzaam om een cursus te volgen. Vaak zijn het korte cursussen, waardoor je het snel onder de knie hebt op een basis niveau van communicatie.

Kan ik nog wel steward of stewardess worden als ik een bril draag of lenzen heb?

Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen is dat geen enkel probleem mits je tussen de -5 en +5 zit. Het liefste hebben luchtvaartmaatschappijen dat lenzen draagt in plaats van een bril, maar dat verschild per luchtvaartmaatschappij.

Ik heb een strafblad. Mag ik nu dan nog wel een stewardess opleiding volgen om steward of stewardess te worden?

Helaas mag je niet bij een luchtvaartmaatschappij werken als je een strafblad hebt. Dat is in verband met het vertrouwen en de veiligheid van de gasten en het personeel. Een stewardess opleiding zou je dus helaas niet mogen gaan volgen door de strenge eissen.

Ik heb gewerkt in de horeca. Is dat een voordeel voor mij als ik een stewardess opleiding tot steward wil volgen?

Ja, dat is zeker een voordeel. Omdat je met veel mensen face-to-face in contact bent gekomen en dus ervaring hebt om met gasten te communiceren. Communicatie en taal is erg belangrijk, dus als je hebt gewerkt in de horeca is dat echt een pré voor de luchtvaartmaatschappij waar jij wilt gaan werken. Een stewardess opleiding zal dus zeker heel blij met jou zijn.

Ik ben heel klein, want ik ben 1.55 cm. Mag ik nu een stewardess opleiding volgen?

Helaas vinden de meeste luchtvaartmaatschappijen dat 1.55 cm te klein. Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen mag je solliciteren vanaf 1.58 -1.62 cm. Natuurlijk zijn er wel eens uitzonderingen. Voor een stewardess opleiding telt die eis automatisch ook.

Ik wil graag bij de KLM solliciteren als ik klaar ben met een stewardess opleiding, maar mijn reistijd om daar heen te komen is anderhalf uur. Maakt dat veel uit?

Helaas vind de KLM dat een te lange reistijd. Als je wilt werken bij de KLM is het maximale reistijd 1 uur om aanwezig te kunnen zijn. Je kunt beter kijken of er een luchtvaartmaatschappij dichter in de buurt plaats vind of je zou eventueel dichterbij kunnen wonen.

Wat houd een grondstewardess nou eigenlijk in?

Een grondstewardess houd in dat je mensen incheckt en ze onder andere ook begeleid naar de gate. Je staat voor de gasten klaar om vragen te beantwoorden en de omgeving in de gaten te houden. Ook help je met het labelen van de bagage en de bagage naar de loopband te brengen als dat eventueel nodig is.

Heb je vaste uren die je draait als je, na een stewardess opleiding, stewardess bent?

Je hebt geen vaste uren als je werkt als stewardess. Meestal zelfs ook nog buiten de vaste kantoor uren. Bovendien zijn de tijden die je draait onregelmatig. Je bent niet alleen overdag weg van huis, maar dat kan ook net zo goed ‘s nachts zijn. Iedereen heeft een ander rooster en je zal ook niet altijd met de zelfde collega’s samenwerken. Bij grote luchtvaartmaatschappijen zul je vaak collega’s voor het eerst ontmoeten.

Ik heb een piercing bovenin mijn oor en heb een tatoeage op mijn schouderblad, mag ik nu nog een stewardess opleiding volgen?

De tatoeage is geen enkel probleem, omdat deze niet zichtbaar is voor de mensen om je heen. De piercing zou je tijdens een stewardess opleiding moeten verwijderen. Hetzelfde geld tijdens het werk bij de luchtvaartmaatschappij.

Ik heb geen zwemdiploma… Mag ik dan een stewardess opleiding volgen?

Je mag alleen bij een luchtvaartmaatschappij werken als je een zwemdiploma hebt gehaald. Ze moeten natuurlijk wel zwart op wit hebben dat je kan zwemmen.. In gevallen van nood is dit natuurlijk zeer belangrijk. Heb je geen zwemdiploma dan zou je deze toch echt eerst moeten halen als je er over denkt om stewardess te worden.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.